El sant Rafael de Les Alzines

Sant Rafael a l'Oratori de Les Alzines


Es diu Rafael, és un arcàngel, i el proper diumenge (29 de setembre) és el seu sant.

L'hauràs vist moltes vegades quan entres o surts de l'Oratori de Les Alzines.
Abans portava una medalla penjada per a fer-li petons. Per la pandèmia es va treure i encara no s'ha tornat a posar. 
A sota de l'arcàngel Rafael de l'escola hi ha un cartell amb aquesta oració:

Arcàngel sant Rafael,
company del cor que us crida:
guardeu-nos sempre en la vida
fins que us veiem en el cel.

Moltes nenes pregunten per què porta un peix penjat de la mà o també què és el que porta a dalt del bastó. Si ho vols saber... continua llegint...

Sant Rafael és un dels 7 arcàngels del cel. Un arcàngel és un àngel al que Déu li encomana serveis importants. Coneixem el nom de tres: Miquel, Gabriel i Rafael. Tots tres es celebren el 29 de setembre.

En el llibre de Tobit (Antic Testament), aquest arcàngel va acompanyar el jove Tobies en un llarg i perillós viatge, a la fi del qual va trobar Sara qui després va ser la seva esposa. El fel d'un peix, per indicació de Rafael, va curar la vista del seu pare. Per això sant Rafael és invocat per a tenir un bon viatge.

Oració a sant Rafael per a tenir un bon viatge:

Que per la intercessió de la Benaurada Verge Maria 
tinguem un bon viatge
i que el Senyor ens dirigeixi en el nostre camí 
i els seus àngels ens acompanyin. 
En el nom del Pare, i del Fill i de l’Esperit Sant. Amén.
- Sant Rafael. Pregueu per nosaltres.

És molt bonica la història de Tobies i de l'arcàngel Rafael. Per això recomano llegir el llibre de Tobit de l'Antic Testament. És curt i preciós. A continuació un resum de la història...

Tobit era un senyor deportat a Assíria. Vivia a la ciutat de Nínive, una ciutat famosa pels mals costums i comportaments de la gent que hi habitava. Tobit era un comerciant i per això feia sovint viatges a la regió de Mèdia. 
En una ocasió va deixar en dipòsit 10 talents (que correspon a uns 120 kg de plata) a un amic seu de Mèdia que vivia al poble de Ragués i es deia Gabael. Van establir un contracte firmat pels dos i el van estripar en dos trossos per a poder recuperar quan fessin falta aquests diners.
Tobit era una persona molt caritativa i entre altres coses feia d'enterramorts, una feina que ningú volia fer. Estava casat amb Anna i tenia un fill, Tobies.
Una nit calorosa estava Tobit dormint al pati i d'un niu d'ocells li va caure als ulls una caguerada que el va deixar cec.
Això va fer que no pogués comerciar i la família es va tornar pobra. Anna feia feines en les cases veïnes però no era suficient el que guanyava per a viure dignament. Havien ajudat a molta gent i ara ningú els ajudava. Tobit va fer una pregària de confiança en Déu i demanant-li la seva ajuda.
Tobit decideix enviar el fill Tobies a Ragués per a recuperar els diners deixats a Gabael i així poder disposar del necessari per a viure bé. Però Ragués era lluny i Tobies no sabia el camí. Per això Tobies busca algú que conegui el camí i el pugui acompanyar. Després de preguntar a molts, troba a un que coneix bé el camí i està disposat a acompanyar-lo. S'identifica com Ananies, que en realitat és l'arcàngel Rafael en forma humana.
Amb la benedicció i recomanacions del seu pare Tobit es disposen a fer el llarg viatge. Quan arriben al riu Tigris, Tobies, cansat del camí posa els peus a l'aigua. Veu que en el riu hi ha un peix gros que Ananies (que en aquesta història és Rafael sense que ho sàpiga Tobies) li diu que el pesqui que els serà molt útil. A més de menjar-lo, li diu a Tobies que del peix en guardi el fel, el cor i el fetge.
Ja arribant a la regió de Mèdia, quan faltaven dos dies per arribar al destí de Ragués, s'aturen al poble d'Ecbatana, on hi vivia un parent seu. Aquest parent es diu Ragüel i té una filla preciosa de nom Sara. Quan Tobies la veu, s'enamora de seguida d'ella i amb el vistiplau de "Rafael" la demana per esposa. A Ragüel li sembla bé, però té a bé d'avisar-lo que la bonica Sara ja ha tingut 7 marits. Cada vegada que s'ha casat, en la nit de noces, un esperit maligne ha matat al marit. I li ensenya les 7 tombes al pati de casa d'aquests morts. Rafael (així l'anomenem ja en la història sense que ho sàpiga Tobies) li recomana que la prengui per esposa, i que a la nit de noces cremi a l'habitació el cor i el fetge del peix que farà fora l'esperit maligne i no morirà. Tobies li fa cas i es casa amb Sara. Mentre dura el casament, Rafael acaba d'arribar a Ragués a recuperar els diners i també per invitar a Gabael que s'uneixi a la festa de noces. 
Després de tots aquests esdeveniments tornen cap a casa, acompanyats també de la nova esposa. Quan arriben, Rafael li diu a Tobies que posi el fel del peix als ulls del seu pare i això el cura. Tots queden molt contents i Tobit decideix pagar amb la meitat dels diners que han portat a Rafael pels bons serveis que ha fet. És en aquest moment que Rafael rebutja els diners i es presenta com l'arcàngel de Déu. Acaba el llibre amb una pregària d'acció de gràcies i de lloança a Déu de Tobit. Abans de morir, Tobit fa aquesta recomanació als seus fills: "Serviu Déu sincerament, feu allò que li agrada. Ensenyeu als vostres fills a obrar amb rectitud i a fer caritats. Que es recordin de Déu i el beneeixin en tot moment amb sinceritat i amb totes les seves forces".

Ah! i la carabassa del bastó? El bastó està clar que serveix per ajudar a caminar, i la carabassa que porta penjada servia de cantimplora per guardar l'aigua per beure pel camí. 

Què son els àngels?
Els àngels són creatures purament espirituals, incorpòries, invisibles i immortals, éssers personals dotats d'intel·ligència i de voluntat. Ells, contemplant incessantment Déu cara a cara, el glorifiquen, el serveixen i són els seus missatgers en el compliment de la missió de salvació per a tots els homes". (Compendi del Catecisme de l'Església Catòlica, 60).

Sant Josepmaria va posar sota el patrocini de l'arcàngel Rafael i de sant Joan la formació de la joventut, que rep el nom d'obra de sant Rafael.


Comentaris